Quantcast
Channel: Bineros blogg om webbhotell, domäner och annat kul på nätet » Wikipedia
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Binero på Internetdagarna 2013

0
0

Internetdagarna-2013-DSC_7830-565x403Den här veckan gick Internetdagarna av stapeln och Binero var förstås på plats. Förutom att mingla med leverantörer, konkurrenter och branschfolk hann vi med en massa intressanta föreläsningar.

Först ut var Jimmy Wales som grundade Wikipedia. I detta uppslagsverk kan vem som helst dela med sig av sina kunskaper och enkelt få fakta om i princip vad som helst. I Sverige har dessutom de flesta av oss tillgång till en stabil och billig internetuppkoppling. I andra delar av världen är detta inte en självklarhet och även om själva Wikipedia är konstnadsfritt kan det vara dyrt att surfa. Wikimedia Foundation, stiftelsen bakom Wikipedia, försöker därför övertyga internetoperatörer i Afrika och Mellanöstern att ge gratis åtkomst till Wikipedia. Franska Orange tar sedan förra året inte något betalt för datatrafiken mellan Wikipedia och deras sjuttio miljoner kunder i Afrika och Mellanöstern. På change.org samlar man in namnunderskrifter för att övertyga fler internetoperatörer och de har även en video där studenter i Sydafrika själva berättar om vad Wikipedia betyder för deras utbildning.

Vad är det som gör spel så populärt?

Jane McGonigal forskar om spel och funderar på frågan om varför det är så populärt. I världen finns det ungefär en miljard människor som totalt ägnar sju miljarder timmar per vecka åt spelande. Siffrorna kommer att bli ännu högre i framtiden då 92% av dagens 2-åringar spelar spel och växer upp med det. Samtidigt visar forskning att bara 20% av anställda är engagerade i sitt arbete, eller som en person uttryckte det “Arbete är spel som är så tråkiga att vi måste betala människor för att spela dem.”. Kan man då inte låta arbetet inspireras av spelvärlden för att öka motivationen och produktiviteten?

Jo, det kan man! Ett exempel är ChoreWars, som är inspirerat av World of Warcraft men där man samlar erfarenhet och guld genom att utföra hushållssysslor. Hos familjen McGonigal är det numera slagsmål om vem som ska få det ärofyllda uppdraget att städa toaletten. Ett annat exempel är spelet FoldIt där temat är proteinveckning. Det är roligare än det låter, drygt 50 000 personer har registrerat sig för att få spela. Proteiner består av långa kedjor av aminosyror som veckat ihop sig till en boll. Hur veckningen sker påverkar vilken funktion proteinet får. Att se exakt hur en protein är veckat är svårt och tidsödande, samma gäller när man använder superdatorer för att förutsäga veckningen då det helt enkelt finns alldeles för många olika möjligheter. Därför låter man spelare vecka proteiner efter några få enkla förutsättningar, ju mer optimerat proteinet blir desto högre poäng får man.  Dessa kunskaper används sedan i forskningen för att hitta mediciner mot bland annat HIV/AIDS, influensa och Alzheimers sjukdom. De första 12 minuterna av Jane McGonigals presentation kan man se här. Hon tipsade även om showmethescience.com där man kan få mer fakta om nyttan med spelande.

Svenskarna och internet

Den nysläppta rapporten “Svenskarna och internet” visar att dagens 2-åringar inte bara spelar spel, 45% av dem använder internet varav 8% använder internet dagligen. Men fortfarande är det 1,1 miljoner svenskaar som inte använder internet. Främst är det personer som är över 65 år och som inte anser sig vara intresserade.

IMG_0373Peter Zinn som arbetar på holländska polisens avdelning för IT-brottslighet hade det föga hoppingivande temat “We’re all gonna die” (Vi kommer alla att dö) om hur man ska hantera zombies. Inom IT-säkerhet är en zombie en dator som infekterats och därför  låter sig styras av en obehörig person. En person som sprider virus kan ha hundratusentals zombier som blint lyder alla kommando, till exempel att skicka ut spam eller medverka i en överbelastningsattack.

8 april 2014 upphör Microsoft helt med supporten för Windows XP. Detta betyder att om ett säkerhetshål senare upptäcks kommer det att lämnas helt utan åtgärd. Då 20% av världens datorer fortfarande kör XP skulle ett sådant säkerhetshål kunna leda till en zombieinvasion med katastrofala följder. Har du inte bytt från XP är det alltså hög tid att göra det nu! Men det är inte bara datorer som riskerar att bli utsatta, även mobiltelefoner kan drabbas. Än så länge ligger fokus på datorer då det är snabbare och enklare att utveckla virus för datorer än för mobiltelefoner men detta är på väg att ändras. Med mobiltelefonen är man dessutom alltid online, vilket även virustillverkare har nytta av. Än värre blir det med de tekniska kompontenter som opereras in i kroppen. Redan nu finns det  pacemakers som styrs trådlöst och som kan attackeras av en hacker. Fler och fler komponenter utvecklas inom medicin och då gäller det att tänka på säkerheten innan det är försent.

Ett annat tema inom säkerhet var loggfiler. Vad loggar vi och varför? Det är lätt att slå på loggning “för säkerhets skull” utan att reflektera över om det är rätt saker man loggar och om man har nytta av loggarna om något skulle inträffa. Lika lätt är det att slå av loggning “för att det tar för mycket plats”. Ett tips är att helt enkelt testa med till exempel ett simulerat intrång och se om loggarna ger rätt hjälp. Det är väldigt vanligt att man loggar blockerade intrångsförsök men inte bryr sig om att logga tillåten åtkomst. Vilket är viktigast när man upptäcker att någon obehörig loggat in?

Underhållningen

Fredrik Lindström stod för underhållningen och reflekterade om hur man såg på framtiden tidigare. På 50-talet var det många som tänkte att vi vid den här tidpunkten skulle ha flygande bilar och mat i tablettform men att mer än fem datorer säkert inte skulle behövas i Sverige. Fredrik misstänker att om någon då sagt att nästan varenda svensk idag går runt med en smådator i fickan och kan använda den för att fotografera, hämta information, skicka meddelande till andra och till och med ringa skulle denne ha blivit inspärrad på dårhus. Även åldrande ger upphov till funderingar. Hur ska man förhålla sig till att att Storstrut som man älskade som barn när den gör comeback bara visar sig vara en vaniljglass med tunt chokladöverdrag, att kvinnan man precis delat säng med egentligen är en “tant” (över 40 år gammal) och när kompisen berättar att han haft sex med Teskedsgumman?

Bilden på de snygga tygkassarna är tagen av Tobias Björklund och är Creative Commons-licenserad CC-BY.

Var du också på internetdagarna och har saker att tillägga? Kommentera gärna nedan!

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles


Uppdaterad: Jaana Lignell lämnar ÅHS


Ethernet saknar giltig ip-konfiguration, Halp!


Medborgarrättsjurist räddade Sienna när rättsstaten svek


Svensk 25-årig kvinna häktad för giftmordsförsök på sambo


Internationella kändisars klockor


Fredrik Adalberto Dalén


Bordsflagga sköld


Grundläggning på berg


Så gjuter man en betongplatta


DaddyFitness och Zlatan Ibrahimovic..